Ova, najpoznatija knjiga Branke Primorac već je dugo u srcima mnogih čitatelja. Njezine glavne teme su škola, đaci i profesori, odrastanje, sloboda, ljubav…

A sve to posebno dolazi do izražaja na učeničkim maturalnim putovanjima, koja su obavijena velikim uzbuđenjem i očekivanjima. Jedno takvo putovanje opisano je i u ovoj knjizi tako živopisno kao da čitatelj sam u njemu sudjeluje. Užitak je potpun. Knjiga je već objavljena u devet izdanja i ovjenčana književnom nagradom Mato Lovrak 1993.

Kritika o knjizi

Branka Primorac povela je jedan zagrebački VIII.a razred na maturalni izlet u Dubrovnik (…) U središtu djela je (…) razredna klapa, Hrvoje, Mario, Smuki, Ana i Mirta, te na nastavničkoj strani Raska, Stativa (profesor tjelesnog). (…) nastavnici su strogi, đaci uživaju u sitnim podmetanjima i nestašlucima, usto su tu i simpatije među đacima, pa i učenica spram profesora. Boravak u Dubrovniku ispunjen je raznim uzbudljivim događajima (…) Branka Primorac dobro zna kakav mora biti dječji roman. (Stjepan Hranjec)

Dio valjda svačije intimne mitologije jest i maturalno putovanje, svojevrsni trenutak inicijacije u životne tajne slobode, samostalnosti i ljubavi. Na toj nikad potrošenoj temi sagradila je svoj omladinski roman Maturalac Branka Primorac i iskazala pri tom hvalevrijednu spisateljsku vještinu. (Ivo Žanić)

Autorica vrlo vješto vodi radnju iz jedne bezazlene spletke u drugu, tek što je neki problem riješen već se otvara drugi i tako sve do fino poentiranog kraja. Ukratko, Maturalac je pitka, nepretenciozna proza kojoj treba poželjeti da što brže dospije do čitatelja kojima je namijenjena. (Hrvoje Pejaković)

U Maturalcu (…) nepretenciozno se promoviraju one vrijednosti koje pridonose pojedinačnoj ili pak općoj radosti življenja. (Vojislav Mataga)

(Knjiga op. ur.) (…) nudi mladeži uzbudljive stranice prožete vrijednošću zajedništva i prijateljstva. Poučno a nenametljivo autorica gradi i odnose među vršnjacima (…), ali i njihov odnos s odraslima. (M. Matković)

Roman pršti od akcije, a Branka Primorac se već tu pokazuje kao autorica sa smislom za humor. (Dubravka Težak)

 

© 2021. by znaor.com

Pretraga