Slikovnice: „Kako je spašen mali Mate“ i „Veliko prijateljstvo“

O genijalnoj Zvonki i mišićima Karolini i Karlu

Pametno se kaže – nikad ne reci nikad. To vrijedi za moja dvije slikovnice – „Kako je spašen mali Mate“ (Turistička naklada, Zagreb, studeni 2019.) i „Veliko prijateljstvo“ (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb, kolovoz 2020.).

Iako sam počela s dječjom književnošću pa se ohrabrila pisati za odrasle, mislila sam da se slikovnice neće pojaviti u popisu mojih knjiga. Eto, na moje veselje, objavljene su dvije, i to brzo jedna za drugom.

Ne bih govorila o vlastitu tekstu, nego o svom oduševljenju ilustracijama dvoje vrhunskih likovnjaka: moje imenjakinje Branke Hollingsworth Nare, koja je svojim slikarskim nervom, suptilnom razigranošću osmislila plemenitu djevojčicu Zvonku i njezinu raznovrsnu družinu za slikovnicu „Kako je spašen mali Mate“,

 

 

i Davora Schunka, majstora čistog likovnog jezika, u slikovnici lako pamtljiva naslova „Veliko prijateljstvo“.

 

 

Prepoznao je jednostavnu poruku teksta, tako isto odgovorio slikom o povjerenju koje se gradi na vlastitu iskustvu, o prijateljstvu koje se rađa iz nametnuta neprijateljstva. (Branka Primorac)

Vrlo dobru kritiku o jednoj i drugoj slikovnici napisala je mlada književna kritičarka Andrea Divić za portal CROkultura. Link na adresi:

Prijateljstvo koje mnogočemu uči - Cro-kultura (cro-kultura.com)

Jedna slikovnica i posebna družina - Cro-kultura (cro-kultura.com)

A ovdje možete naći I kritiku iste autorice o mojoj knjizi “Moj brat živi u kompjutoru” (Alfa, Zagreb, 2016.)

Pročitajte roman i zagrlite nekoga! - Cro-kultura (cro-kultura.com)

 

© 2021. by znaor.com

Pretraga