Prvi festival dječje knjige u Vinkovcima

O knjizi i čitanju kroz smijeh i ples

„Ovo su, draga djeco, dječji pisci koji su uvijek s vama; ako nisu u knjižnici kao sada, onda su na ovim policama oko vas. Oni su naši susjedi“, rekla je Sonja Šimić, voditeljica dječjeg odjela GK Vinkovci, predstavljajući reprezentaciju pisaca za Prvi festival dječje knjige u Vinkovcima (26. – 28. rujna 2019.) u kojoj su bili Silvija Šesto, Snježana Babić Višnjić, Branka Primorac, Ratko Bjelčić, Jadranko Bitenc te ilustratori i pisci Krešimir Zimonić, Davor Šunk i Dubravko Mataković, koji se uvijek skrivao negdje sa strane.

„Upoznajte ih, pitajte što želite“, rekla je uvijek nasmijana moderatorica Šimić, „ali prije toga neka se sami predstave.“ I tako je počelo druženje u kojem su svi uživali, ponajviše pisci, rekao je poslije urnebesnog performansa jedan od sudionika. Zašto je bilo tako dobro? Zato jer su svi mogli biti opušteni i zabavni, svoji.

O čemu se govorilo? Netko je htio biti mudar, netko duhovit, jedan je veseljak stalno s nečim zabadao i tako zabavljao publiku, netko je govorio zašto se uhvatio jedne teme koju provlači kroz sve svoje knjige, drugi što je tema njegovih najnovijih tekstova, jedan je stalno ponavljao da je on najstariji, čime se baš nitko ne hvali, ali njemu koji izgleda kao dječarac to je dizalo ugled. Svi su govornici bili korektni, da svojim nastupom ne oduzmu kolegama previše vremena. No, zato su uskakali i nadopunjavali vrckavim opaskama svaki put kad je to imalo smisla. Tako se i gledalište opustilo.
Sedmero za stolom potom je rešetala publika različite dobi (primijećena je i jedna šestomjesečna beba u majčinu naručju koja se spremala postaviti pitanje, ali joj nisu dali pa iz protesta nije ni zaplakala). I tako je počeo ozbiljniji dio večeri za koji je raspoloženim književnicima trebala puna koncentracija da bi točno i pametno odgovarali. A pitalo se zašto pišete, kako pišete, kakve poruke želite poslati, kako i kada vam dođu ideje, tko vas je potaknuo na pisanje, koja vam je vaša knjiga najdraža? U središtu tog veselog susreta autora i čitatelja osim smijeha cijelo je vrijeme bila knjiga i čitanje, zbog čega smo se i okupili.

A tko je „kriv“ da smo se okupili? Najviše spominjana imena kojima su upućivane kurtoazne, ali iskrene riječi zahvale za ideju i organizaciju bili su dožupan Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro i književnik Vladimir Bakarić uz pomoć Matice hrvatske Vinkovci i dr. Dražena Švagelja te GK Vinkovci koju vodi ravnateljica Vedrana Lugić. Od dolaska, kada je u vinkovačkoj Maloj vijećnici održan vrlo ozbiljan razgovor o temi „Pet minuta do dvanaest za dječju knjigu“, do tuluma zadnjeg, trećeg dana festivala domaćini su bili na raspolaganju gostima samo kako to Slavonci znaju. Raspravu na okruglom stolu popratila je Vinkovačka televizija i novinari nekoliko redakcija. Od nacionalne televizije nismo vidjeli ni rep, čime su pokazali, ne prvi put, koliko im je stalo do prvih pisaca, onih koji pišu za najmlađe i za čiju privrženost se društvo nerijetko bori samo formalno. Okupljeni sastav pokušao je naglasiti crne točke književnosti za djecu i čitanja uopće, ali i propagirati i pozitivna iskustva. Svakako ih ima Društvo književnika za djecu i mlade koje vode predsjednica Silvija Šesto i potpredsjednica Snježana Babić Višnjić, a koje je u posljednje tri godine dalo priliku poznatim književnim imenima, a što je još važnije i nepoznatim autorima za objavu prve knjige. No njihov je problem distribucija i prodaja jer HDKMD nije registriran za te djelatnosti.

Da sve vezano uz ovaj festival ostane na mladima, potrudili su se kuhari i konobari Srednje strukovne škole Vinkovci koji su napravili kolače i sendviče i poslužili goste. Pokazali su vrhunsko ugostiteljsko umijeće, a i bez kušanja njihove su orahnjače i makovnjače dobile najvišu ocjenu.
Dvodnevni program, u dijelu kojeg su pisci s knjigama tiskanim prošle i ove godine predstavili u prostorijama vinkovačke Matice hrvatske uz glazbu tamburaša, bio je uvod u treći dan, završni program festivala, subotnji tulum na glavnom vinkovačkom trgu u Gradskom parku. Neočekivano za prvi put, okupilo se mnogo djece i odraslih. Zabava je bila vrhunska: knjige, pisci i čitatelji u neraskidivoj vezi! Trogodišnjaci su se zabavili crtanjem sunca koje je snažno zasjalo baš tog jutra, a nešto stariji slikama knjiga koje su podijeljene prema željama. Nije se zaboravilo ni na čitanje pa su djeca i poneka mama pročitali kratke pjesme ili uvodne dijelove romana prisutnih autora. Cijelo vrijeme iz razglasa su se orile poznate dječje pjesmice, a uz njih se plesalo i pjevalo, čak pjevalo i pucketalo prstima u zboru okupljenih na poznati refren velikog dječjeg hita „Kad si sretan, lupi ti dlanom o dlan…“. 

Ostaje nam još samo Prvom festivalu dječje knjige u Vinkovcima poželjeti da doživi drugo izdanje pa treće, četvrto… i podijeliti packe piscima koji su bili pozvani, a nisu došli. Naravno izuzimaju se kolege s bolovima u kralježnici. (B. P.)

 

© 2021. by znaor.com

Pretraga