„Gradske kćeri“, nova knjiga Vlade Rajića

Izmišljene malogradske priče, jer istina bi ih pokvarila

Veselim se svakoj novoj knjizi, a ako je iz pera prijatelja – još više. I eto prigode za radost! Da bude ljepše, iskreno veselje uz svježi uradak Vlade Rajića, zbirku kratkih priča „Gradske kćeri“, podijelili smo neki dan Strahimir i ja s njim i njegovim curama, Deanom i Lorom, na ručku u popularnoj „Maslini“.

Vlado nam je tako jedan običan dan pretvorio u ugodan, onakav kakav čovjeka natjera da kaže sam sebi – život je lijep, veseli se kad god imaš priliku! Rajić, kolega po profesiji, u zreloj je dobi postao plodan pisac. U zadnjih sedam-osam godina objavio je šest knjiga za djecu i odrasle, i to sa zavidnim odjekom jer je za tri od njih dobio nagrade. Doista sjajan rezultat, pogotovo ima li se na umu da je ozbiljno u književnost ušao relativno kasno, i nakon šoka u profesionalnoj karijeri, kad je list u kojem je radio (dnevnik „Vjesnik“) otišao u stečaj.

Nova Rajićeva knjiga posebna je po tome što je autor, Požežanin porijeklom, svih četrnaest priča smjestio u svoj rodni grad. Lijepa posveta sredini u kojoj je odrastao i školovao se. Znatiželjno sam zavirila u to štivo i pročitala ga od prve do zadnje stranice. Brzo da brže ne može biti u vrućini i sparini koja nas čini tromima i bezvoljnima za bilo kakvu aktivnost. Rekla bih da je moja čitateljska reakcija najbolja preporuka svakom ljubitelju lijepe riječi. Nisam „preskočila“ ni autorov predgovor, znalački sročen, mudro i duhovito, iz kojeg ću citirati kratak ulomak: „Prvo, ništa u tim pričama neće biti istinito. Laž do laži, časna riječ. Te malogradske priče jednostavno ne mogu otrpjeti istinu. Istina bi sve pokvarila. Istina bi sve iskrivila. Što je najgore, istina bi sve razotkrila.“

Ne mogu odoljeti da ne spomenem moje favorite među pričama: „Nepoznati će razumjeti“ – drukčiji rakurs pripovijedanja nego u svim ostalim pričama, duhovitu „Mila moja debela“ i „Dobrota pokraj oltara“ – o mesaru i mesarici i, naravno, o mesarevoj kćeri. Drugi će se, vjerojatno, naći u nekim drugim pričama – možda u onima s naglašenim erotizmom ili neizostavnim intrigama koje u dokolici pletu „babe s kolačima“ iz svih tih naših malih mjesta. Zasluge za pojavljivanje četrnaest priča istrgnutih iz požeškog spomenara i ukoričenih mjeseca lipnja godine 2019. Vlado Rajić pripisuje svima koji su radili na knjizi, uključujući i sebe, a iz istog su geografskog kruga. Dakle, riječ je o autohtonom požeškom proizvodu. Spominje tako urednicu Ljiljanu Marić, inače kolegicu večernjakovku, autoricu ilustracije na koricama slikaricu Snježanu Mekić-Delić, autoricu pogovora dr. Vesnu Vlašić, a nije zaboravio ni izdavača – požeški ogranak Matice hrvatske, ni tiskare, grafičare i ljubaznog vozača Tomislava koji je autorske primjerke dopremio u Donji Stupnik. Svi redom iz Požege! Eto, Požežanin Rajić vratio je dio imaginarnog duga svome gradu i njegovoj Zlatnoj dolini, a kamo će se dalje zaputiti, vidjet ćemo tek kad se pojavi njegova nova knjiga.

U međuvremenu, u petak 5. srpnja 2019. "Gradske kćeri" predstavljene su u Požegi i na veselje autora tom je događaju nazočilo šezdeset  zainteresiranih Požežana. (B. P.)

 

Vlado Rajić posveta Primorcima

 

© 2021. by znaor.com

Pretraga