Umjesto na kavu na predstavu “Sirena i Viktorija” Teatra Rugantino

S prijateljicom glumicom Dubravkom Miletić s vremena na vrijeme popijem kavu, napričamo se i zakažemo novo druženje. Prođu mjeseci prije nego padne novi dogovor. Tako bijaše i ovaj put. Jedan dan ne može ona, drugi ne mogu ja pa nas ometa kiša pa vrućine.

I dojade Dubravki jalovi dogovori pa me pita: hoćeš li u petak u kazalište? Hoću! I tako se nađosmo na piću, ali i na predstavi za koju Dube zamoli jednu kartu više Gordanu Gadžić, umjetničku ravnateljicu Teatra Rugantino, koje s predstvom “Sirena i Viktorija” sudjeluje na ovogodišnjim 43. Danima satire Fadila Hadžića. Riječ je o komediji zabune suvremenog ruskog dramatičara Aleksandra Galina, još neizvođenoj u Hrvatskoj.

Tema je postsovjetska, ali zajednička svim zemljama istoka Europe koje su prošle tranziciju u kojoj prvo strada najosjetljiviji dio nacije. U Galinovu slučaju to su osiromašeni intelektalci, bivša profesorica engleskog i znanstvenik, astrofizičar svjetskog glasa. To dvoje igraju svako u svom liku sjajni Dubravka Ostojić i Mladen Vasary. Ispraznu Sirenu, pak, moralno izopačenu ženu koja se preko noći obogatila na nekretninama, a koja bez ustezanja za sebe kaže da je glupa i neobrazovana, igra Gordana Gadžić.

Sjajno joj je legla uloga, za koju nam poslije predstave kaže da je dugo tražila glumicu za nju ne razmišljajući o sebi kao protagonistici. Svi koji su gledali predstavu kažu da drugu izvođačicu Sirene ne mogu zamisliti. To je najbolja pohvala ovom komičnom komadu ispod čije površine buja propast cijelog sloja ljudi koji ne samo da su s promjenom sustava materijalno uništeni kao pojedinci, već je s njihovim padom na dno obezvijeđeno i znanje i škola I svaki mukotrpan rad za koji treba pamet i cjeloživotno učenje. Puno truda za malo para, reklo bi se narodski.

Poželimo predstavi dugovječnost i možda neku nagradu na Festivalu satire, a meni da me Dubravka umjesto na kavu opet odvede na neku dobru predstavu. . (B. P.)    

 

© 2021. by znaor.com

Pretraga