Andrés Morales Milohnić u DHK

Mračan sam jer vidim budućnost

U Društvu hrvatskih književnika prošli je mjesec (21. svibnja) predstavljena knjiga pjesama uglednog čileanskog pjesnika hrvatskih korijena Andrésa Moralesa Milohnića „Escrito en glagolítico/Napisano glagoljicom“ koju je sa španjolskog na hrvatski prevela Željka Lovrenčić.

Pjesme na španjolskom pročitao je autor osobno, a na hrvatskom glumac Joško Ševo. Bilo je zanimljivo promatrati Moralesa za vrijeme Ševine interpretacije. Punom koncentracijom kao da se pokušavao stopiti s jezikom predaka. Usredotočenost se vidi i na fotografiji. Vrlo uzbuđen pohvalio je čitanje očito zadovoljan kako njegova poezija zvuči na jeziku koji u natruhama pamti iz djetinjstva. Za te djeliće rodnog kraja njegovih starih zahvalan je baki koja mu je pričala bajke, Snjeguljicu i druge, na hrvatskom. Morales Milohnić ne govori hrvatski, tek nešto malo, ali zato piše o Hrvatskoj i Zagrebu. Naslov koji nosi zbirka vuče inspiraciju iz pjesme koju je sročio o Bašćanskoj ploči, simbolu hrvatskog jezika u kamenu. Jednu je napisao i o zagrebačkom Gornjem gradu koja ne donosi površnu sliku turističke zanimljivosti već duboko promišljanje o prošlosti i sadašnjosti.

Iz teksta Željke Lovrenčić, prevoditeljice i književne kritičarke, koji je pročitala na predstavljanju, izdvajam dio koji će ukratko ocrtati lik i djelo izuzetna čovjeka i pjesnika: „Morales Milohnic, uz Antonija Skármetu, Juana Mihovilovicha i Ramóna Díaza Eterovica pripada skupini čileanskih književnika hrvatskih korijena koji predstavljaju sam vrh književnosti te južnoameričke zemlje. Tvrdi da mu je poezija „doživotna kazna“ i kaže da kad se jednom zaplovi tim vodama, više nema povratka. Ona od čovjeka stalno traži sve više i više. Počeo je pisati s trinaest godina, prvu zbirku objavio je s dvadeset. Njegova je poezija hermetična – ne misli da se pjesnik treba ispovijedati čitatelju, ali niti biti zatvoren tako da se bude nerazumljiv. Važna mu je forma, njegov ego nije u prvom planu. Česte su mu teme ljudska bol, Mediteran, samoća. U jednom je intervjuu izjavio: “Mračan sam jer vidim budućnost”. (B.P.)

 

© 2021. by znaor.com

Pretraga