Nova knjiga Norvežanina Sveina Mønneslanda, prijatelja Hrvatske

Poslije Dalmacije sad i Istra i Kvarner u očima stranaca

Profesor Svein Mønnesland ovih je dana u Zagrebu u Muzeju Mimara predstavio svoju najnoviju knjigu „Istra i Kvarner u očima stranaca“, veliku dvojezičnu /hrvatski, engleski/monografiju koja predstavlja dragocjen doprinos hrvatskoj kulturi. To je najnovije djelo u nizu njegovih knjiga koje obrađuju najvažnije povijesne spomenike arhitekture i graditeljstva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Srbije, onako kako su ih pismom i slikom vidjeli europski umjetnici, pisci, arhitekti u vrijeme prije fotoaparata. Taj specifičan pogled očima objektivna promatrača cijelom projektu daje posebnu notu.

Ovaj Norvežanin, dugogodišnji predstojnik slavističke katedre na Sveučilištu u Oslu, kojeg mogu smatrati dobrim prijateljem poslije dvadeset godina poznanstva, s puno smisla, znanstvene ozbiljnosti, ali i osjećaja za zanimljivu priču kreira svoja djela. Spomenut ću samo jedan detalj. Tako je brojna publika na predstavljanju u Zagrebu doznala intrigantnu činjenicu o autoru naslovne ilustracije, akvarelu kojem je motiv lučica nedaleko Opatije. Riječ je o austrijskoj slikarici Leontine von Littrow s dugogodišnjom opatijskom adresom koja se potpisivala kratkim muškim pseudonim Leo i dugo se nije znalo da se iza imena krije žena. Kasnije kad je zavjesa pala i kad je u Austriji otkriven njezin identitet doživjela je priznanje koje je zavrijedila. Mønnesland je u tekst osim relevantnih cjelina i detalja za temu uvrstio i pikanterije, malo poznate dojmove poznatih svjetskih veličina poput Jamesa Joycea i Antona Pavloviča Čehova. Obojica, Irac i Rus, boravila su u Istri u različito vrijeme i na različitim mjestima i potom pisala o svojim dojmovima. To su istodobno duhovite, ali i oštre opaske, kritike u kojima ne štede ljude našeg podneblja, osobito liječnik Čehov. Bez obzira što su izrečene prije cijelo stoljeće nije ih lijepo čuti od klasika književnosti makar bile istinite.

Ova je monografija rađena dugo i studiozno. Finalni proizvod je lijepa knjiga na koju autor i svi mi možemo biti ponosni.  O njoj onome koji je nije imao u rukama govore brojke. Impozantna je na prvi pogled, teška nekoliko kilograma. Ima 386. stranica što teksta što ilustracija, kojih je nekoliko stotina. Obuhvaća razdoblje od XV. stoljeća do Prvog svjetskog rata, a najviše je materijala iz XVIII., XIX. i XX. stoljeća. Poznate vedute jadranskih gradova s kopna i otoka u tehnici grafike ili akvarela osvajaju na prvi pogled. Mogu se gledati satima. Osobito su vrijedni crteži sir Thomasa Grahama Jacksona, putopisca koji je sam vrlo vješto ilustrirao građevine o kojima je pisao, među ostalim objavljene u prethodnoj Mønneslandovoj knjizi „Dalmacija očima stranaca“ iz 2011. godine.

Stranice ove vrijedne knjige podsjećaju nas, što često zaboravimo, da smo narod koji je baštinio veliko blago. Katkad je dobro da nam na to ukaže stranac poput Sveina koji po mnogočemu to nije. Naime Mønnesland dobro poznaje Hrvatsku i hrvatski jezik, a da se u njoj dobro osjeća dokaz je kuća na Hvaru u kojoj, sada u mirovini, provede više mjeseci godišnje.

Zaslužna za ovo velebno dvojezično izdanje je i gospođa Kirsten Mønnesland, Sveinova supruga, vlasnica norveške izdavačke kuće Sypress Forlag koja je izdavač knjige o kojoj se piše i  govori samo u superlativima. (B.P.)

 

© 2021. by znaor.com

Pretraga