IZLOŽBA Neda Miranda Blažević-Krietzman, Muzej Mimara, Zagreb

Ulični život od San Diega do Zagreba

Neda Miranda Blažević-Krietzman živi od 2007. u američkom San Diegu u Kaliforniji, ali svako ljeto dolazi u Zagrebu i nikada praznih ruku. Znatiželjna publika uvijek dobije na uvid nešto novo iz njezine bogate umjetničke produkcije, novi roman ili zbirku priča za odrasle ili za djecu, nove fotografije kao što je bilo ove godine.

U Muzeju Mimara tako je dva tjedna (29.svibnja – 11. lipnja) izlagala snimke iz ciklusa nazvanog „Ulični život/Street Life“, što uključuje gradove kroz koje često prolazi kad putuje u jednom ili drugom smjeru svojih stalnih destinacija. Dugi put između hrvatskog glavnog grada i San Diega, pored Los Angelesa, na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, ne prolazi bez presjedanja u Parizu, Londonu, Amsterdamu, New Yorku i eto prilike oku kamere da uhvati djelić atmosfere velikog grada. No, ne zaobilazi ona ni manje sredine kao što je naša pa bilježi u svojoj ljepoti i jednostavnosti Kožarićevo zagrebačko Sunce ili jedinstvenu Onofrijevu fontanu u Dubrovniku, ali i šaroliki život svojeg San Diega ili egzotičnog Nassaua na Bahamima. I u tren nastaju fotografije vrijedne uramljivanja i pokazivanja što je istaknula i ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković Bukovčan otvarajući izložbu.

O svojim fotografijama fotografkinja kaže: „Svi ovi gradovi povezani su mojim kolorističkim optimizmom u kojem u jednoj sekundi hvatam trenutak u kojemu se isprepliću priča i estetika.“ Književnica, ali i bivša profesorica književnosti na Sveučilištu Sv. Katarina u St. Paulu u Minnesoti, SAD, u trideset godina za svoj je rad dobila brojne nagrade, a iza nje je sedamnaest samostalnih izložbi u muzejima, galerijama i kulturnim centrima u Zagrebu, Splitu, Hvaru, Rovinju, Osijeku, Berlinu, St. Paulu, Minneapolisu, New Yorku La Jolli i drugim gradovima. Njezine priče, pjesme i eseji prevedeni su na slovenski, poljski, njemački, talijanski, francuski, španjolski i engleski, i objavljeni u brojnim antologijama i književnim časopisima. Svestrana je osoba koja piše na hrvatskom i engleskom. Sigurno već sprema novo iznenađenje za sljedeće ljeto. (B.P.)

 

© 2021. by znaor.com

Pretraga